10 Ιουλ 2014

Η Φυσικοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον πόνο στη μέση και την πύελο κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οπουδήποτε το 24-90% των γυναικών βιώνουν πόνο στη μέση ή στην πύελο όταν είναι έγκυες. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο πόνος στη μέση και την πύελο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα καλυτερεύσει μόλις το μωρό γεννηθεί. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για το 1/3 των γυναικών.

Σε μια μελέτη που ερευνούσε την επίδραση της φυσικοθεραπείας στην έγκυο γυναίκα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι ασκήσεις μπορούν να μειώσουν τον πόνο, να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και να περιορίσουν τις μέρες που έλειπαν οι γυναίκες από τη δουλειά λόγω του πόνου που σχετιζόταν με την εγκυμοσύνη. Οι αποτελεσματικές ασκήσεις συχνά εστιάζουν στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από τη σπονδυλική στήλη και το πυελικό έδαφος. Οι ασκήσεις μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν aerobic στο νερό, γενική προπόνηση ενδυνάμωσης, ασκήσεις αντοχής, και ισορροπίας. Επιπλέον, κάποιες έρευνες βρήκαν ότι ο συνδυασμός του manual therapy και η εφαρμογή ζώνης μπορεί να είναι χρήσιμες. Ωστόσο, ήταν πολύ λίγες οι έρευνες που υποστήριζαν αυτή την προσέγγιση για να είμαστε σίγουροι για τα οφέλη της.

Εάν έχετε πόνο στη μέση ή στην πύελο κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη σας, η εκπαίδευση και η θεραπευτική άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν. Ο/Η φυσικοθεραπευτής/τρια μπορούν να σας μάθουν τις σωστές ασκήσεις και να σας εξηγήσουν πως να τροποποιήσετε το τρόπο που εκτελείτε κάποιες δραστηριότητες για να μειώσετε καλύτερα τον πόνο σας. Ο/Η φυσικοθεραπευτής/τρια μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως manual therapy ή η ζώνη, μπορούν να σας βοηθήσουν. Μετά από μια διεξοδική αξιολόγηση, ο φυσικοθεραπευτής σας θα προσαρμόσει ένα πρόγραμμα θεραπείας που λειτουργεί καλύτερα σε εσάς. Συνήθως, μπορεί να κάνετε ασκήσεις στο σπίτι. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το φυσικοθεραπευτή σας που ειδικεύεται στις μυοσκελετικές διαταραχές.




Πηγή:
<Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy>

van Benten E1, Pool J, Mens J, Pool-Goudzwaard A. Recommendations for physical therapists on the treatment of lumbopelvic pain during pregnancy: a systematic review. J Orthop Sports Phys Ther. 2014 Jul;44(7):464-A15. doi: 10.2519/jospt.2014.5098. Epub 2014 May 10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...