21 Ιουν 2016

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στην Εγκυμοσύνη

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης η γυναικά υφίσταται τεράστιες ανατομικές και φυσιολογικές αλλαγές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Αποτελεί μια κατάσταση ευημερίας για τη γυναίκα και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να μεριμνούν για τη διατήρηση αυτής της ευημερίας.

Καθώς το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό το μυοσκελετικό σύστημα της γυναίκας υφίσταται αλλαγές οι οποίες προδιαθέτουν την έγκυο σε τραυματισμούς. Αιτιολογικοί παράγοντες αποτελούν η αύξηση του βάρους, η υπερκινητικότητα αρθρώσεων λόγω των ορμονικών επιδράσεων στους συνδέσμους, η καταπόνηση του πυελικού τοιχώματος και η διάταση των κοιλιακών μυών.


Τα προβλήματα που συνήθως εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη και μετά τη γέννα είναι η κόπωση και οι ενοχλήσεις των μυών της πλάτης και του αυχένα, ο πόνος στην οσφύ και στη λεκάνη, η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους λόγω χαλάρωσης ή διάρρηξης και η ακράτεια, καθώς  και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Τα μυοσκελετικά προβλήματα στην εγκυμοσύνη και μετά τη γέννα παλαιότερα θεωρούνταν φυσιολογικά. Ωστόσο, πλέον η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Κάθε πρόγραμμα θεραπείας αναπτύσσεται έπειτα από τον προσδιορισμό των αναγκών της κάθε γυναίκας.



Ένα ενδεικτικό πλάνο θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει:

-Διδασκαλία της σωστής μηχανικής του σώματος (κάθισμα, όρθια στάση, μετακίνηση στο κρεβάτι)
-Ασκήσεις πυελικού εδάφους για την πρόληψη και τη θεραπεία της ακράτειας ούρων
-Αναπνευστικές ασκήσεις
-Πρόγραμμα ασκήσεων πριν και μετά τον τοκετό
-manual therapy


Επιπλέον πληροφορίες:

Ασκήσεις πυελικού εδάφους
Η Φυσικοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον πόνο στη μέση και την πύελο κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και φυσικοθεραπευτική παρέμβαση


Χάρις Τσαρμπού
Φυσικοθεραπεύτρια
Εθνικής Ανεξαρτησίας 84, Κόρινθος
τηλ. 2741080956

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...