24 Απρ 2017

Βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι)

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, ή όπως κοινώς ονομάζεται, το ''κότσι'' είναι ένας όρος που περιγράφει ένα εξόγκωμα που εμφανίζεται εσωτερικά της βάσης του μεγάλου δακτύλου.

Πολλοί πιστεύουν ότι η κύρια αιτία της εμφάνισής τους είναι η καθημερινή χρήση στενών παπουτσιών αλλά στην πραγματικότητα ο κύριος παράγοντας που δημιουργεί αυτή την κατάσταση είναι η λάθος εμβιομηχανική του πέλματος του ασθενή. Τα στενά παπούτσια ωστόσο συμβάλλουν δευτερευόντως στην επιδείνωση του προβλήματος όταν έχει ήδη εμφανιστεί.


Ο υπερβολικός πρηνισμός και το κοντό σε μήκος του πρώτου μετατάρσιου αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες. Αυτές οι καταστάσεις κατά τη βάδιση ωθούν το πρώτο μετατάρσιο σε προσαγωγή και το μεγάλο δάκτυλο σε απαγωγή και το αποτέλεσμα είναι η βλαισότητα του μεγάλου δακτύλου.

Εμφανίζεται σε τρία στάδια πρώιμο, δευτερογενές και τριτογενές.


1. Πρώιμο στάδιο: συνήθως εμφανίζεται από την εφηβική ηλικία ως την ηλικία των 25 και παρουσιάζεται ένα μικρό "φούσκωμα" εσωτερικά του μεγάλου δακτύλου.

2. Δευτερογενές στάδιο: εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 25 και 55 ετών. Το μεγάλο δάκτυλο προσάγεται και ασκεί πίεση στο δεύτερο δάκτυλο. Επιπλέον ίσως εμφανιστεί κάλος εσωτερικά του μεγάλου δακτύλου.

3. Τριτογενές στάδιο: Χαρακτηριστικό σε αυτό το στάδιο είναι ότι το μεγάλο δάκτυλο ανεβαίνει πάνω στο δεύτερο δάκτυλο ή το αντίθετο.

Η παραμόρφωση μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις και πόνο ακόμα και δυσκολία στην εφαρμογή οποιουδήποτε παπουτσιού.

Αντιμετώπιση

Το πρώιμο και δευτερογενές στάδιο μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με την κατασκευή ορθωτικών πελμάτων που θα ευθυγραμμίζουν και θα ελέγχουν τον πρηνισμό του ασθενούς. 

Τα κατάλληλα ορθωτικά πέλματα θα καταφέρουν να ανακόψουν την πορεία επιδείνωσης της κατάστασης από το ένα στάδιο στο επόμενο.

Αν ωστόσο η κατάσταση έχει ήδη προχωρήσει και ο ασθενής βρίσκεται στο τριτογενές και τελικό στάδιο, τότε μοναδική θεραπεία αποτελεί το χειρουργείο. Ωστόσο, επειδή το χειρουργίο διορθώνει την παραμόρφωση και όχι την λάθος εμβιομηχανική του ποδιού, μεταγχειρητικά θα πρέπει να κατασκευαστούν ορθωτικά πέλματα για να μην ξαναδημιουργηθεί το κότσι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως τα ορθωτικά πέλματα μπορούν να σας βοηθήσουν απευθυνθείτε στο φυσικοθεραπευτή σας.


Χάρις Τσαρμπού & Νίκος Λιβέρης
Φυσικοθεραπευτές
physiotsarbou.weebly.com



 

Πηγές:

De Valentine, S.J  (Ed) (1992) Foot and Ankle Disorders in Children, New York: Churchill Livingstone
Lorimer, D., Drench, Gwen & West, S. (1997) Nealew Common Foot Disorders: Diagnosis and Management, 5th Edition, Melbourne: Churchill Livingstone
Selner, A. J., Sener, M.D., Tucker, R.A., & Eirich, G. (1992) Tricorrectional Bunionectomy for Surgical Repair of Juvenile Hallux Valgus, JAPMA
Thordarson, David B. (2004) Foot & Ankle, Lippincott Williams & Wilkins
Najarine, A.R., (2008) The Orthotic Revolution, The International College of Biomechanics


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...